Jag skulle ha uppskattat om du Anna Bäsén höll dig till sanningen om vad som egentligen skedde och vad som sades under dina tre besök hos mig samt under den telefonintervjun som gjordes under torsdagskvällen den 3 april.

Så här gick det egentligen till: 

Hela händelseförloppet finns väl dokumenterat i journalanteckningar samt i mitt bokföringssystem via Fortnox.

Första besöket 14/2-14: Alla hjärtans dag!

”Anna Rislund” vill ha med sin ”make” när hon kommer in och han är med under hela besöket. Hon är klädd i många röda smycken, rött hårband och röd sjal, lite uppseende väckande men som passar bra på en ”Alla Hjärtans Dag”. Jag ger henne en komplimang för det. Anna berättar att hon har besvär med sin mage. Jag berättar om ImuProanalysen och Anna får en broschyr i sin hand att ta med hem och fundera på saken.

Anna uppträder lite barnsligt men är så söt och vänlig, frågar ofta om och säger ”hur då” och lägger huvudet på sned – och jag åker ”dit” och förklarar om och om, på nya olika sätt … för att hon ska förstå och bli nöjd. Jag frågar om hon vill göra muskeltestning som jag själv alltid lite skämtsamt kallar för ”Hokus Pokus”-metod! Jag kallar den så eftersom det inte finns någon vetenskaplig förklaringsmodell och jag har svårt att förklara den på annat sätt också. Metoden som sådan används flitigt världen över kan indikera viss information vilken ofta visar sig stämma efter att vi gjort tex ett ImuPro-test eller en hårmineralanalys. Men jag tillägger alltid att man får ta den med en nypa salt.

Här tar ”maken” en bild med mobilen, ”till fejan” säger han. Jag hinner inte reagera. Muskeltestningen i Annas fall visar på mjölk, ägg, gluten och jäst. Vanliga havregryn innehåller spår av gluten så jag upplyser om att specialodlat havre som är garanterat glutenfritt går utmärkt att äta.

Obs, denna information gällande havre upprepar jag vid den filmade intervjun den 21/3 samt vid den inspelade telefonintervjun den 3/4-14. Lite intressant att notera är att när vi fått Annas Bäséns ImuPro100-svar två veckor senare så visar detta på reaktion mot just: mjölk, ägg men ej på gluten. På gluten har hon 5,96 mikrogram/ml vilket är något förhöjt men inte innbeär reaktion mot gluten, gränsen går vid 7,5. (Kan dock vara intressant att kolla IgGA och/eller tranglutaminas via skolmedicinska tester). Havre är ok. Ber henne också att undvika socker. När både jäst och socker visar svagt i muskeltestningen så kan det antyda tendens till candidaöverskott.

Anna vill även göra en hårmineralanalys vilket jag avråder eftersom hon har färgat hår och för liten utväxt Anna får med sig tre indikerande tilläggstester att göra på hemmaplan samt en FAB att fylla i, (cirka 50 frågor om symptom och allmäntillstånd).

Anna frågar upprepade gånger: Ska jag inte ha några vitaminer eller mineraler? Jag frågar om hon har varit på solsemester under vintern men det har hon inte. Jag rekommenderar då en burk med D-vitamin. Hon betalar kontant får sitt kvitto men stannar till och vill även köpa en lakritsrot som vi tidigare pratat om vilken kan ersätta socker att ha i tex te eller bakverk. Gör ett nytt kvitto på lakritsroten som hon betalar, även den kontant.

Slut på första besöket.

Del 2. Hur det egentligen gick till:

Andra besöket 24/2-14 Anna ”Rislund” Bäsén, (hon kallar sig Anna Rislund efter hennes f.d man), har även denna gång bokat in sig via nätet och angett att hon vill göra en ImuPro100-test. Och hon har ”maken” med sig även denna gång. Vi skriver remissen och hon får instruktion att få hjälp med provtagningen på Odenplans Läkarhus lab. Hon har de indikerande tilläggstesterna med sig, för jod och pH-balans. Den senare ska upprepas 5-7 gånger men hon har bara gjort ett test, hade inte hunnit göra flera.

För att räkna ihop sina poäng på symptompapperet med de 50 frågorna så tar hon upp miniräknaren för att summera 1:or, 2:or och någon enstaka 3:a. Jag hjälper till med summeringen ….. Det indikerande jod-testet visar lätt brist. (Jag upplyser om att hon kan fråga sin doktor för att få ett mer säkert jod-prov utfört. Det finns en dygns-urinanalys att tillgå men jag vet inte om skolmedicinen tillhandahåller dessa).’

Anna får kostrådet: Ät mer kolja, se till att saltet som hon använder innehåller jod samt att havsalger, t.ex kelp. Och upplyser att på hälsokostaffären finns ”Jodikelp” om hon föredrar ett tillskott. Hon visar återigen intresse för kosttillskotten och jag sätter då ihop följande förslag: Psylliumfröskal (fibrer), Mighty Greens (korngräs mm), ProBiotika (mag/tarmbakterier) Lipolar Balans (omega 3 fettsyror), och Hair Nutrients.

Slut på andra besöket.

Avslöjande av den sanna identiteten: Här upptäcker jag att Anna glömt sin sjal och försöker ringa henne men hon har angivit felaktigt nummer, jag tror först att jag antecknat fel, men när även hennes mail studsar tillbaka anar jag oråd och ringer upp skattemyndigheten som upplyser att hon är Anna Herburt Bäsén. Jag kontaktar henne och låter henne få veta att jag vet hennes rätta identitet.

Frågar också om jag ska avbeställa hennes imuprotest nu när hon är avslöjad men hon vill absolut att den ska göras. Jag erbjuder om det är så att hon vill ha en genomgång och förklaring av analysen så går det bra att höra av sig. Jag lovar att skicka analysen först enligt hennes önskemål.

Min make ringer samma dag upp Anna Bäséns redaktör på Expressen och ifrågasätter detta förfaringssätt, men inbjuder också till öppen dialog och att de mycket väl kan få göra reportage på plats MEN med schyssta metoder.

Del 3: Vad som egentligen Anna B hade bokat tid för:

Anna Bäsén, bokar in via nätet en tid och anger genomgång av ip-testet i informationsrutan.

Fredag 21/3-14

Jag förberedde mig för genomgång av ip-analysen men hade viss beredskap på att de kanske skulle ha andra planer. Jag hade rådfrågat expertis och fått rådet att inte gå med på film- eller ljudinspelning. När Anna Bäsén och hennes ”make” som är hennes fotograf kommit in i rummet så är det allt annat än en genomgång av analysen som de avser med besöket.

Jag upprepar flera gånger att de har bokat för genomgången men ej intervju. Att jag ändå gärna svarar på deras frågor men då utan film- eller ljudupptagning eller vid annat tillfälle. Anna föreslog till slut att hon kunde maila frågorna som jag kunde besvara och det tyckte jag var en god idé.

Vid utgången ger jag dock upp för påtryckningarna och väljer ändå att låta mig intervjuas – under förhörsliknande former- visar det sig, och och besvarar frågorna (=snarare anklagelser och påståenden) samt bemöter kritiken så gott det går.

Detta framgår förstås ej i artikeln. (Befinner mig nu i skrivandes stund, sedan lunchtid i torsdags (3/4) i Dalarna där jag hälsar på min mamma och är henne till hjälp vid några sedan länge inbokade besök vid Leksands Vårdcentral och Borlänge sjukhus. Går lätt att kolla upp om någon skulle undra. Jag har ej ”flytt fältet”!)

Anna Bäsén kontaktade mig igen under torsdag den 3 april för att ställa samma frågor ännu en gång, plus några nytillkomna frågor. Meddelade henne att jag skulle ringa tillbaka under torsdagskvällen vilket jag gjorde. Vi samtalade och jag försökte efter min bästa förmåga under cirka 60 minuter återigen besvara hennes frågor och bemöta kritiken på ett konstruktivt och informativt sätt.

Eftersom Anna ej kunde vara säker på att jag inte spelade in vårt samtal så var det kanske därför som hon var trevlig i telefon och antog en helt annan attityd än vid konfrontationsintervjun. Det kändes på det stora hela som ett bra och konstruktivt samtal.

Respons och förtydliganden till Anna Bäséns reportage i Expressen söndag 6/4-14

Den 14 februari besöker under falsk identitet Expressens reporter Anna Bäsén i sällskap av sin ”man” som sedan visar sig vara fotograf från samma tidning. Hon bokar in sig på nytt efter första besöket och kommer tillbaka med sin ”man” och har då bestämt sig för att göra en imupro-test.

Efter det andra besöket så att avslöjar jag hennes rätta identitet. Anna väljer ändå att få göra sin Imuprotest och jag erbjuder henne även att komma tillbaka för en genomgång av denna om hon så önskar, trots det faktum att hon lurat mig.

Anna bokar in en ny tid för genomgång av analys och den gången kommer de in med mikrofon och kameror och på ett ingalunda vänligt sätt vill hon omedelbart starta en intervju. Jag har viss beredskap att detta skulle kunna inträffa (vilket övriga 5 ”offer” ej haft i denna artikelserie som pågått sedan tisdagen den 1/4-14). Jag har fått rådet av expertis att inte tillåta vare sig ljud- eller filminspelning. Jag gör mitt bästa att i lugn och ro förklara detta och Anna föreslår till slut, efter att jag upprepat mig många gånger, att hon kan istället maila sina frågor vilket jag tycker är en god idé.

Vid utgången ger jag efter för påtryckningarna och väljer att besvara hennes frågor och bemöta kritiken under 30 min under förhörsliknande metoder. I mina försök att förklara och försvara mig och min heder inför Anna Bäséns påhopp och anklagelser så har jag i affekt, stress och med oförsiktighet uttryckt mig slarvigt i vissa fall vilket jag djupt ångrar. Ber om ursäkt för det.

Jag har verkligen försökt att vara tillmötesgående mot Anna B för att svara på hennes frågor och bemöta hennes framförda kritik. Dumt nog också försökt att nyansera hennes bild av alternativmedicinen som är av henne så negativt vinklad i denna artikelserie. Mycket av det som jag har sagt upplever jag har förvrängts och meningar och ord har blivit tagna ur sina sammanhang för att sedan sättas ihop igen till min oigenkännlighet. Vissa saker är även direkt feltolkade, och ihopblandade av journalisten.

Anna Bäsén med sina metoder och intervjuteknik har försatt mig i en mycket pressad och utsatt situation där jag har känt mig både kränkt och tvungen att försvara mig. Tillsammans med många kollegor som jag talat med välkomnar vi att även vår bransch granskas men givetvis på ett värdigare sätt än detta.

Dementier och förtydliganden:

Jag har en lång och gedigen utbildning inom alternativmedicin, lång tids erfarenhet, 29 år, och en aldrig sinande passion för mitt yrke gör att jag med stor glädje har gått till min klinik varje dag stärkt och glad över positiva resultat som mina kunder berättar för mig om.

Jag är medlem i två yrkesförbund där godkända utbildningar samt motsvarande 40 poäng basmedicin krävs för att få certifiering – vilket Anna också har på band – men hon väljer då att citera ”att vi fått lära oss lite grann”.

Ang.”Läkare som kommer i smyg”, en olycklig formulering som föregicks av en mer seriös beskrivning: Det har förekommit att läkare har tipsat färdigutredd patient att uppsöka mig för ev. tester. Det har också förekommit att läkare kommit med anhöriga för att göra tester. Självklart under stor diskretion.

Obs: Jag har aldrig behandlat cancer. När Anna citerar det stycket så citerar jag i min tur en hälsokosthandlare som hade föreslagit ph-balansering som första åtgärd för att stärka upp kroppens eget immunförsvar till en av dennes kunder. Det framgick inte i Annas artikel.

Anna B använder hela tiden benämningen ”patienter”, jag säger alltid kunder och ibland friskvårdsklienter. När Anna säger patient händer det under våra samtal det att jag också använder den benämningen på mina kunder. Ber om ursäkt för det.

Mina anatomiska planscher är inramade tavlor. Båda har jag ”ärvt” av högt skattade kollegor och vänner. Båda är konstnärligt utförda, den ena en färgrik beskrivning av vårt nervsystem. Den andra en ögoniris-karta från 1960-talet. Ps. Min ”vita rock” är en vit långskjorta med puffärmar, behöver den vid både zonterapi och massage eftersom jag använder mig av oljor. (50 kr-fynd från Insjön i Dalarna. Köpte 5 st!!)

Söndagen den 6 april 2014

Ulrika Sunnerheim-Dahlman

Tagged with →  
Share →

13 Responses to Så här gick det egentligen till när Anna Bäsén Expressen besökte Ulrika Sunnerheim Dahlman – the TRUE Story

 1. Ola Björkman skriver:

  Hej Ulrika.
  Bra att du skriver din sida av detta påhopp som pågår. Vi förstår ju att Anna är utskickad av någon.
  Jag kan bara förstå det som att någon är mycket rädd för oss för att de vet att vi levererar. Hur och var går vi vidare med allt skräp när denna storm lagt sig? Finns det några grupper som arbetar tillsammans för att sås småningom bemöta och lägga tillrätta? På FB skrivs mycket kommentarer i de grupper jag är med i men det blir mest bara interns snack.
  Hälsningar Ola

 2. Katarina skriver:

  Jag känner med dig. Låter som du varit med om något jag vill benämna som kränkande.

  Önskar dig allt gott framöver!

  Med vänlig hälsning, Katarina

 3. Jimmy skriver:

  Vad fult du ljuger, människa. 😀

 4. Caroline Nilson skriver:

  Jag är inte förvånad över Expressens tilltag. Från att ha varit en kvällstidning, har de ju sedan länge mer hängivit sig åt skvaller och skandaler. Mer likt Hänt i Veckan eller Hänt Extra….
  Att lägga till och dra av i fakta är väl mer regel än undantag, allt för att sälja lösnummer… Fy säger jag!!!

 5. Pia Hellertz skriver:

  Tack Ulrika, för din mycket intressanta och skrämmande berättelse. Attackerna mot komplementärmedicinen som pågår just nu är oroande, oetisk och osmaklig. Om jag någon gång köpt Expressen så är det absolut totalt slut med det nu.
  Artikelserien bör anmälas och jag ska undersöka hur man gör det.
  Lycka till med ditt fortsatta arbete, det är mycket viktigt eftersom skolmedicinens tolkningsram är alldeles för snäv och jag har tappat förtroende för den för många år sedan och använder mig bara av naturterapeuter numera.
  Vårhälsningar
  Pia Hellertz

 6. […] Sunnerheim-Dahlmans redogör för sin version av vad som hände på hennes klinik i artikeln: ”Så här gick det egentligen till när Anna Bäsén Expressen besökte Ulrika Sunnerheim Dahl… […]

 7. Carina skriver:

  Ibland känner jag att jag nästan måste be om ursäkt för inkompetenta människors skull! Jag känner inte Anna Bäsén men inser att hon verkligen lever i en falsk värld i stället för att välkomna mångfalden. Jag är också ganska kunnig inom alternativmedicin och i de flesta fall någon klagar över symptom så är det lätt avhjälpt med en enkel kur istället för att man behöver gå och plågas länge för att till slut uppsöka läkare som sällan kan ställa en korrekt diagnos då de lever efter diagnoser i stället för se till obalanser i de inre organen, brister eller överskott på vitaminer eller mineraler. Jag kommer helhjärtat att stödja Er, ni duktiga människor som helhjärtat lägger ner tid och lust att hjälpa människor som kommer till er. Tack för ordet!

 8. Peter Wilhelmsson skriver:

  Hoppas du kan skaka av detta snabbt. Jag vet att det gör ont och är frustrerande när man blir lurad och misstolkad. Hoppas du fyller dina närmaste veckorna med kärlek och positiva och roliga saker. Nu gäller det att bara gå framåt och fortsätta att hjälpa människor och sprid gärna ett positiv budskap. vänligen, Peter W.-

 9. Eva Mattsson skriver:

  Det är verkligt obehagligt hur det går till under den fina välpolerade (civilicerade) svenska samhället. Jag har för länge sedan ifrågasatt vår “demokrati”. Vi har blivit hjärntvättade med att bl a Kina har en sådan cencur, men jag har märkt att vi i sverige har en mycket lömsk och dold form av cencur. Sådana här kampanjer och intervu-tillvägagångssätt tillhör den formen av cencur. Sanningen om hur bra något annat alternativ till den för samhällsystemets/läkemedelsbolagens lönsamma sjukvården, på bekostnad av den lilla människan, får till varje pris inte nå fram till allmänheten.

  När man kommer från ett håll där man skyddar pengaintresset/maktintresset så skyr man inga medel och drar sig inte för fula trix och falska formuleringar av det som den intervjuade sagt. Skrapa lite på ytan så kan man bli förskräckt över regeringens högra arm, massmedia.

  Ni gör helt klart ett bra jobb och har den rätta motivationen att hjälpa människor bli friska i motsats till en del människor inom myndigheter, sjukvård och massmedia som motiveras av egen vinning.
  Anna “Fislund” Bäsén! Jag skulle vilja säga till dig att du borde skämmas, men jag vet att det är lönlöst, för du är inte skapt som en människa ska vara, för likt en psykopat rinner allt av som vatten på en gås, rätta mig om jag har fel!
  Jag skulle vilja påstå att många med mig upplever dessa skriverier som obehagliga. Anna och de “experter” som det är meningen att vi svenskar ska lyssna på är inte alls trovärdiga, det är uttalanden på en sjätteklassares nivå.

  Det enda jag inte gillar med alternativ vård är att det är dyrt, därför att politikerna vägrar att låta mig göra ett vuxet val och tvingar mig att betala in skatt för att få mediciner och vård jag inte vill ha.
  Det är bara en del av sjukvården som jag vill ha, så ta då en summa till det av skatten, men låt mig få en summa att bestämma var jag vill få min vård och pengar över till ekologisk mat osv.
  Tyvärr går det åt fel håll, med hjälp av Anna Bäsén så försvinner ändå mer demokrati till förmån för makt och kontroll och ännu mindre “box” med fler lagar och regler (alltid tillförmån för läkemedelsbolagens vinster, och alla andra medverkande).
  Anna, jag undrar vad dina barnbarn kommer att säga om din insats?

 10. Eva Mattsson skriver:

  Jag har arbetat som undersköterska, utbildade mig 1988, och jag har inte sett så vidare mycket som imponerar på mig.
  Jag tycker mer det handlar om en falsk fasad med avancerade ord som ska inge respekt för en vetenskap som jag nog inte tycker förtjänar namnet, vetenskap och beprövad erfarenhet, vilken det skryts så mycket om och är motivet för dess excistens. Vilken vetenskap o beprövad erfarenhet?, det är väl bara att gå till de medicinska museérna och titta vad det handlar om, snarare galenskaper.

  Många i sverige idag känner dessutom till det mycket omfattande forskningsfusket och om mutade och korrumperade myndighetspersoner, inklusive politiker som tillåter mycket farliga mediciner och otestade vacciner som allvarligt skadar (ofta hjärnan och/eller fortplantnignsorganen) och även dödar.

  Att döda en person är mord, att döda (eller skada) väldigt många är politik. Behöver jag nämna svininfluensavaccinet och Gardasil. (www.truthaboutgardasil.org), det enda som behövs är en medfödd förmåga att ljuga, girighet och ev en fin kostym eller klänning, sen är det grönt ljus.Och så lite utbildning, men det är inte så viktigt, huvudsaken är de två första.

  Ingen Anna Bäsén dyker upp där inte för att granska myndighetspersoner och politiker, det är det enda man kan vara säker på i det fina välpolerade sverige.
  Jag undrar i mitt stilla sinne hur många som dör av sjukvårdande behandling i jämförelse med alternativ vård.
  Sanningen är den att inget händer om sjukvården “råkat” ta livet av någon, eller allvarligt skada någon för livet, vilket verkar vara inte helt ovanligt. Det som kallas patientskydd är i praktiken ett starkt skydd för läkarfel som begåtts.

  Skulle någon bli felbehandlad inom den alternativa vården, vilket i sig är rätt otroligt eftersom man INTE använder farliga metoder och gifter som allvarligt kan skada eller döda, så skulle 100 såna som Anna Bäsén komma störtande, och nya lagar och regler som förbjöd alternativ ligger säkert redan färdigformulerade i väntan på rätt tillfälle att ta våra val-rättigheter helt och hållet ifrån oss.

  Anna Bäsén, när ska du lika kritiskt granska alla de sk läkarmisstag och patienternas obefintliga rätt att få ut pengar att leva av när de allvarligt handikappats och får lida av smärtor resten av livet, på grund av dessa “läkar”misstag? Försäkringskassan är lika hårda mot alla dem som vilken arbetslös som helst. Jag känner en som fick lägga ner sin bondgård och vara sjukskriven och till sist utan att bli fri från sina “vård”-skador, med bl a stark daglig huvudvärk, tvingats ut på arbetsförmedlingens alla åtgärder,

  Anna Bäsén, om du inte har fått din legitimation som journalist i ett flingpaket så tycker jag att du genast och lika kritiskt ska granska sjukvården och alla dina kära experter också.

 11. Eva Mattsson skriver:

  Anna Bäsén, varför har du inte frågat vilket medicinskt ansvar alla ansvariga har tagit, tar och kommer att ta, för de verkligt hemska neourologiska sjukdomssymptom som väldigt många fått, förutom de som fått narkolepsi av pandemrix. Varför är det tyst om dem? Varför får de inte komma till tals, trots att de har försökt? Varför gräver du ingenting där?
  Är du kanske lika korrumperad som de ansvariga?

  Eftersom du frågar om saker du bara har hört talas om, så ska jag göra samma sak. Jag har hört att en läkare på ett universitetssjukhus i sverige sagt till en patient att söka sig därifrån, därför att enligt läkaren så experimenterade man mer på patienter än utförde vård på dessa sjukhus.
  Varför ställer du inte frågan på sådana ställen om de bedriver vård på kvacksalveri-vis, utan vetenskap och beprövad erfarenhet. Och ställ också frågan vilket medicinsk ansvar de tar medans du ändå håller på.

  .OBS! Jag har inte missuppfattat vilken blogg jag är inne på, men jag tror att Anna, sk journalist, håller sig uppdaterad här också.
  Jag är bara en vanlig medborgare som är mycket oroad och förbaskad över att det är människor som hon som har fri tillgång till massmedia, medans det är en rätt hög mur för andra att göra sin röst hörd.

 12. Eva Mattsson skriver:

  Anna, var ligger skillnaden tycker du att vara korrumperad och ta emot en förmån eller penningmuta en gång för att gå maktens ärenden, mot att göra det varje dag och få en liten summa varje månad?

  Du tror att du står på vinnarsidan, och du må vara korrumperad i tredje led, men ägare av läkemedelsbolag, tex bankirer står inte längre över lagarna. Bankerna börjar åtalas, den ena efter den andra, och det kanske kommer en dag när även du kommer att stå till svars inför en domstol. Du går maktens ärenden för att smutskasta det som verkligen kan hjälpa människor återfå hälsa, och går medvetet in för att lura en intet ont anande allmänhet.
  Jag hoppas att den här världen som är upp och ner idag, där journalister förstör sanningen, domare förstör rättvisan, bankirer och politiker förstör ekonomin och livet för folk, där läkarna förstör hälsan, kommer att vändas rätt igen, med hjälp av existerande lagar och att såna som Anna B kommer att vara ett dåligt minne blott.

 13. Marina Olsson skriver:

  Hej!
  Det är bara i Sverige som det är så här, tråkigt nog, men det gäller som sagt att orka stå i mot. Sjukvården kommer inte att klara det själv.
  Igår var det ett inslag i TV av Uppdrag granskning över hur folk dog i sviterna efter en bakterie efter att ha legat på Ystads lasarett. Detta tystades ner och kom ut i offentligheten först senare. Sjukhus i verklig betydelse. Natur- och konventionell vård måste leva sida vid sida för att vi ska klara vården i en värld. där folk blir bara äldre.
  Jag tror att i och med att så många går till alternativare trots att det är dyrare så kommer det att bli mer accepterat. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta.

Kommentera

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...

  Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.